Vedenpitävyys

vedenpitävyys

Vedenpitävyys ilmaisee sitä, miten hyvin kello on suojattu, kun se on kosketuksissa veteen. Vedenpitävyyttä mitataan hallituissa olosuhteissa ja uusilla kelloilla, joten merkintä ei välttämättä pidä täysin paikkaansa. Normaaliolosuhteissa kelloon vaikuttaa myös kuluminen ja lämpötilavaihtelut, joten merkintä on aina vain viitteellinen.

Vedenpitävyys – merkinnät

Vedenpitävyyttä merkitään monilla eri tavoilla, yleensä riippuen valmistusmaasta. Suurin osa kellojen valmistajista ilmoittavat vedenpitävyyden ATM-asteikolla, eli kuinka moninkertaista normaalia ilmanpainetta vastaavaa painetta kello kestää.

Viralliset standardit ovat kuitenkin ISO-merkintöjä ja ne ovat ISO-2281 ja ISO-6425 ja niissä on myös otettu veden lämpötila, testin pituus ja muita muuttujia huomioon.

Vedenpitävyys – ISO-2281

Arkikäyttöön tarkoitetuissa rannekelloissa on vedenpitävyys on normaalisti ISO-2281, eli kelloa voi käyttää urheillessa ja veden allakin sitä voi pitää hetken aikaa.
Tämän merkinnän kello saa jos se läpäisee tarkasti valitut testit, kuten ilmanpainetesti ja vesitestit, jolloin kellon sisään ei saa kertyä kondenssivettä ennen tai jälkeen testien:

  • Veden alla pitäminen 10cm syvyydessä tunnin ajan
  • Vesipisaratesti, missä kelloa lämmitetään (40-45°C) ja lasille pudotetaan vesipisara (18-25°C)
  • Liikkuvien osien veden alla testaaminen
  • 40°C vedessä 5min – 1 min tauko – 20°C vedessä 5min – 1min tauko – 40°C vedessä 5min
  • Vedenpainetesti (min. 2 bar)

Vedenpitävyys – ISO-6425

Sukelluskäyttöön tarkoitetuille kelloille joiden on kestettävä ainakin 100 metrin syvyydessä sukeltaminen voidaan hakea tätä merkintää. Testaaminen lisää kustannuksia, sillä jokainen kello on testattava erikseen, joten monet valmistajat jättävät standardin hakemisen väliin.

Testit ovat osittain samanlaisia kuin 2281-standardissa mutta hieman vaativampia, eli lämpötilavaihtelut ja paineet ovat suurempia. Lisäksi testataan myös esimerkiksi että kelloa voi lukea täysin pimeässä, iskunkestävyys, magneettikenttien aiheuttamien häiriöiden sietokykyä, kestävyyttä suolavedessä ja hihnan kestävyyttä.

Standardin hyväksymät kellot jaetaan karkeasti kolmeen kategoriaan:
100m – Vanhemmat sukelluskellot ovat yleensä tätä luokkaa
200m – 300m – Nykyaikaiset sukelluskellot ovat normaalisti tätä luokkaa
300m+ – Sukelluskellot jotka on tarkoitettu seoskaasulla sukeltamiseen.

ATM vedenpitävyysasteikko

Yksi atm tarkoittaa normaalia painetta merenpinnan tasolla, eli esimerkiksi 3 atm tarkoittaa kolminkertaista painetta, joka voidaan myös merkitä 30m merkinnällä. Nykyään näidenkin kellojen on saatava ISO-2281 standardiin oikeuttavat testit läpi ennen kuin kelloja voidaan kutsua vedenpitäviksi. On hyvä ymmärtää, että ilmoitetut metrimäärät eivät tarkoita, että kello kestäisi sukellusta kyseiseen syvyyteen.

Yleisimmät merkinnät ovatkin siis:
3 atm – 30 m – Arkikäyttöön tarkoitetut kellot jotka kestävät roiskeita muttei esim suihkussa käyntiä.
5 atm – 50 m – Kestää uimista.
10 atm – 100 m – Kestää uimista, snorklausta ja esim surffausta.
20 atm – 200 m – Kestää vapaasukellusta ja rajumpaa vesiurheilua

Tässä kauppojen vedenpitävien kellojen valikoimaa

SEIKO Seiko Prospex Solar Diver's SNE595P1

Prospex Solar Diver's SNE595P1