Rannekkeen vaihto kelloon

rannekkeen vaihto

Rannekkeen vaihto on hyvä osata tehdä itse, sillä ranneke on yksi rannekellon kuluvimmista osista. Lisäksi itse kello on useimmiten kämmenselän puolella, joka ottaa vähemmän kolhuja vastaan arkikäytössä. Lisäksi ranneke joutuu joka päivä ainakin kaksi kertaa kokemaan pientä venymistä ja vääntymistä kun kello laitetaan ja otetaan pois ranteesta. Juurikin tämä kohta, jossa rannekkeen päät yhdistyvät soljen avulla toisiinsa, kuluu useimmiten ensimmäisenä puhki.

Rannekkeen vaihto – tarvittavat työkalut

Rannekkeen vaihto käy helposti kun on oikeat työkalut käytössä. Itse asiassa et tarvitse muuta kuin rannekkeenvaihtotyökalun, jonka avulla saat jousitapin pois kellon ”lugivälistä” ilman suurempia kikkailuja. Tämä työvaihe voi onnistua myös jollain ohuella veitselläkin, mutta silloin kannattaa olla erityisen tarkkana ettei naarmuta kelloa. Löydät enemmän tietoa kellotyökaluista täältä. Rannekkeen vaihtoon ja moneen muuhun rannekellon pieneen huoltotyöhön soveltuvia työkalusettejä esimerkiksi Diturin nettikaupasta täältä. Hinta vaihtelee muutaman kympin kiinalaisista seteistä muutaman sadan euron sveitsiläisiin vastineisiin.

rannekkeenvaihtotyokalu

Kuvassa rannekkeenvaihtotyökalu. Tarkennettuna jousitapin painamiseen tarkoitettu pää. Toisen puolen päällä saadaan painettua jousitappi esimiksiksi soljesta pois jos tapin reikä tulee reunasta koko soljen läpi.

jousitappi

Kuvassa rannekkeenvaihtotyökalu painaa jousitappin toista reunaa sisään. Vieressä irrallinen jousitappi. Nuolet näyttävät jousitapin sisään painuvien osien suunnat.

Rannekkeen ja kellon korvakkeiden väli on tiukka, mutta ohut työkalu mahtuu kuitenkin väliin juuri ja juuri.

Työkalun avulla saat painettua jousitappia sisäänpäin, jolloin se irtoaa kellon rungossa olevasta kolosta. Tässä riittää, että saa toisen puolen irti, sillä toinen lähtee mukana kun ujuttaa irronneen puolen pois lugivälistä. Koska ranneke on usein juurikin lugivälin kokoinen, ei reunoihin jää paljoa ylimäärästä tilaa rannekkeen reunan ja kellon rungon korvakkeen väliin. Rannekkeen normaalisiti kuitenkin antavat sen verran periksi, että jousitapin painaminen onnistuu. Jousitapit menevät normaalisti sisään millin tai pari molemmilla puolilla. Kun ranneke on irti, voit ottaa vanhan rannekkeen päistä jousitapit talteen jos uudessa niitä ei ole mukana.

Rannekkeen vaihto – uuden rannekkeen kiinnitys

Kun vanha ranneke on irti, kannattaa puhdistaa rannekkeen ja kellon rungon välinen alue, sillä se likaantuu ajan kuluessa ja on helpompi puhdistaa rannekkeen ollessa irti. Sitten vain uusi ranneke kiinni ja kello ranteeseen! Saat jousitapit helpoiten kiinni niin, että pujotat ensin toisen puolen rungon korvakkeessa olevaan koloon, jonka jälkeen painat työkalulla tai kynnellä tappia sisäänpäin, jotta se mahtuu lugiväliin.

Jos vanhassa rannekkeessasi on erilainen solki kuin uudessa, ja haluat vaihtaa vanhan soljen uuteen rannekkeeseen, onnistuu se helposti rannekkeenvaihtotyökalun avulla. Jos soljen ulkosivulla ei ole reikää jousitapin kohdalla, hoituu irroitus samalla tavalla kuin rannekkeen irroitus kellon rungosta. Jos taas soljesta reikä löytyy, tarvitsee vain painaa rannekkeenvaihtotyökalun toisessa päässä olevalla piikillä jousitappi pois reiästä.