Rannekellon lasi
Rannekellon lasi on tärkeä osa ajan lukemisen kannalta, sillä naarmuinen ja heijastava lasi selviää tästä operaatiosta heikosti. Tämän takia on hyvä valita kello jossa lasi on valmistettu jostain muusta kuin muovista. Lisäksi on hyvä jos lasiin on kiinnitetty heijastusta estävä kalvo lukemisen helpottamiseksi.
Rannekellon lasi – materiaalit
Pääsääntöisesti rannekellon lasi on joko mineraalilasia tai safiirilasia. Halvimmissa kelloissa käytetään muovisia, kuten akryylista valmistettuja halpoja lasikkeita. Lasikkeet eivät kuitenkaan ole kovin kestäviä, sillä ne naarmuuntuvat helposti niiden pehmeytensä vuoksi.
Mineraalilasi kestää aikaa jo huomattavasti lasikkeita enemmän ja on normaalissa käytössä hyväksi todettu. Sekin voi naarmuuntua, mutta ei läheskään niin helposti ja se kestää jonkin verran myös iskuja.
Safiirilasia käytetään normaalisti korkeamman hintaluokan kelloissa, sillä se on erittäin kestävä ja arkikäytössä sitä on hyvin vaikea saada naarmuuntumaan. Safiirilasi on myös kalliimpi valmistaa, sillä se tehdään synteettisestä safiirista.
Rannekellon lasi – heijastuksenesto
Jotta kelloa on helppo lukea, kiinnitetään lasin pintaan usein heijastuksenestokalvo (anti reflect coating, AR) joko toiselle tai molemmille puolille. Samaa menetelmää käytetään laajasti optisissa välineissä, kuten kiikareissa, kameran objektiiveissa ja silmälaseissa.
Kun lasi heijastaa valoa vähemmän, on kellotaulusta helppo nähdä viisareiden asento vaikkapa suorassa auringonpaisteessa ilman että joutuu kääntelemään rannetta sopivaan asentoon aurinkoon nähden. Koska kalvo ei ole valmistettu järin kovasta materiaalista, on se naarmuille altis jos se on asennettu kellon lasin ulkopinnalle. Lisäksi siihen tarttuu helpommin lika ja sormenjäljet.
Parhaan heijastukseneston toki saa jos molemmat lasin pinnat on päällystetty, sillä silloin pystytään estämään useampia heijastuksia eri suunnista.
Rannekellon lasi – naarmujen poisto
On aina ikävää kun oman rannekellon lasi menee naarmuille. Vaikka muut eivät sitä huomaisikaan, niin itse sen kyllä aina näkee kelloa katsoessa. Monia kotikonsteja löytyy ja riippuu tietenkin kellon arvosta mitä kannattaa kotona koittaa vai onko parempi viedä kello ammattilaisen hellään käsittelyyn. Ammattilaiset pystyvät hiomaan rannekellon lasin pinnasta erittäin ohuen kerroksen pois, jolloin pienet naarmut myös häviävät.
Kotona pystyy pienet naarmut tarkoitukseen kehitetyillä hionta-aineilla saamaan suhteellisen helposti hierottua pois. Mielenkiintoinen kotikonsti akryylisille kellojen lasikkeille on hieroa hammastahnaa hennosti lasin pintaan hetken aikaa. Emme kuitenkaan suosittele tekemään näitä operaatioita itse, sillä riski rannekellon lasin pilaamiselle (ellei koko kellonkin pilaamiselle) on melko suuri jos ei tiedä tarkalleen mitä tekee.
Joskus rannekellon lasi on naarmuuntunut sen verran syvälle asti, että ainoa vaihtoehto voi olla koko kellon lasin uusiminen. Jos lasin koko on vakio hyllytavaraa, voi vaihto tulla halvemmaksi vaihtoehdoksi kuin vanhan huolto.