Kellotyökalut
Rannekellosta on helppo pitää huolta myös itse tiettyyn pisteeseen asti jos omistaa tarvittavat kellotyökalut. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi kellon puhdistus, rannekkeeseen uusien reikien tekeminen, rannekkeen vaihto, rannekkeen linkkien irroitus ja lisääminen, rannekkeen soljen vaihtaminen ja takakannen avaaminen patterin vaihtamista varten.
Peruslaatuiset kellotyökalut ei paljoa maksa ja niitä myydään myös hyvin kattavina paketteina mistä löytyy kaikki tarvittava lähes kaikkiin kellon huoltotöihin. Esimerkiksi Diturin valikoimasta löytyy perustyökalut ja myös laadukkaampia sveitsiläisiä työkaluja. Pääset selaamaan tuotteita täältä.
Kellotyökalut – reikäpihdit
Rannekkeeseen uusien reikien tekeminen on lopullista, joten on syytä olla tarkkana niitä tehdessä. Reikien tekemiseen on pari vaihtoehtoa mutta helpoin niistä on reikäpihtien eli “nahkapaskan” käyttö. Pihdeissä on normaalisti useampia kokovaihtoehtoja, joten oikean kokoisen reiän tekeminen on helppoa. Myös reikämeisteillä reiän teko onnistuu helposti mutta tähän vaaditaan myös vasara, jolla reikämeistiä lyödään.
Reikäpihtejä ja muita rannekkeen rei'ittämiseen tarvittavia työkaluja löydät täältä
Kellotyökalut – kiinteän rannekken säätö
Jos kellosi ranneke on kiinteän kokoinen, eli sitä ei voi säätää ranteeseen laittaessa oikealle kireydelle, on rannekkeessa usein linkkejä joita lisäämällä tai poistamalla kokoa voi säätää. Tällaiset rannekkeet ovat usein metallisia ja linkkien irroittamiseen tarvitaan oikea työkalu. Linkit ovat normaalisti kiinni toisissaan lukitustapeilla, jotka työnnetään linkeissä olevista rei’istä läpi ja näin lukitsevat ne toisiinsa. Rannekkeen takapuolella on normaalisti merkitty suunta mihin suuntaan tappeja on työnnettävä niiden irroittamiseksi. Kun olet saanut linkin irroitettua, kiinnität vain jäljelle jätettävät palat takaisin toisiinsa kiinni ja työnnät lukitustapin takaisin vastakkaiseen suuntaan kuin irroittaessasi sitä. Jotta et vahingoita ranneketta, kannattaa hankkia tätä toimenpidettä varten suunniteltu työkalu.
Jos haluat päästä itse säätämään kellon rannekkeen kokoa, voit tilata siihen soveltuvan työkalun esimerkiksi täältä
Kellotyökalut – jousitappien poisto
Rannekellon ranneke on kiinni kellon rungossa jousitapeilla, jotka ovat ohuita tappimaisia osia, joiden päät menevät painettaessa tapin rungon sisään ja vapautuessaan palaavat ulos. Niiden avulla saadaan ranneke kiinni kellon rungossa oleviin reikiin. Nämä osat ovat todella pieniä ja väli rannekkeen ja kellon rungon välissä on myös hyvin ahdas. Siksi tähänkin toimenpiteeseen on oma työkalunsa jolla pystyy puristamaan jousitappia kapeammaksi jotta se irtoaa kellon rungosta.
Työkaluja jousitappien poistamiseen löytyy hyvin esimerkiksi Amazonin verkkokaupasta
Kellotyökalut – takakansi
Rannekellon takakansi voi olla kiinni useilla eri menetelmillä, kuten pienillä ruuveilla, takakannen kierteellä tai voi kansi olla kiinni ihan vain painettuna runkoon kiinni. Kantta ei kannata turhaan availla, mutta esimerkiksi kvartsikelloissa pattereita joutuu aika ajoin vaihtamaan. Tällöin takakansi on avattava ja se onnistuu erityisellä kellon kannen avaajalla jos kellon kansi on kierteellä kiinni rungossa. Avaajan saa säädettyä oikean kokoiseksi jolloin se sopii takakannessa oleviin koloihin ja näin kantta pystyy kääntämään irti rungosta. Jos kellon kansi on vain painettu kiinni runkoon, saa sen kammettua auki.
Kellon takakannen avaustyökaluja löydät esimerkiksi täältä
Kellotyökalut – huoltopaketti
Jos mielesi tekee olla mahdollisimman omavarainen kellon huollon suhteen, on markkinoilla paljon kattavia paketteja, jotka sisältävät lähestulkoon kaikki mahdolliset työkalut kellon huoltamiseen ja säätämiseen. Hintaa näillä kiteillä ei ole kuin muutamia kymppejä. Valintaa tehdessä onkin syytä miettiä paljon näitä työkaluja tulee käyttämään, sillä halvimmat eivät varmasti ole kovinkaan pitkäikäisiä.
Löydät kattavan kittivalikoiman esimerkiksi Amazonin verkkokaupasta