Kellon ranneke
Kellon ranneke on yksi asia, jota tulee miettiä kelloa ostaessa, sillä kaikki rannekkeet eivät sovellu kaikkiin olosuhteisiin. Ranneketyyppejä on monia, mutta ne voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään: säädettävät ja kiinteät rannekkeet. Kiinteiden rannekkeiden kokoa ei voi säätää ilman asiaan kuuluvia työkaluja.
Keskisen kellosta löydät laadukkaat rannekkeet kelloosi. Valikoimassa mm. Hirschin nahkarannekkeita ja Punavuoren Rannekkeen NATO-rannekkeita.
Säädettävä kellon ranneke
Säädettävä kellon ranneke on normaalisti tehty nahasta, keinonahasta, muovista tai kankaasta. Säätövara on normaalisti sen verran suuri, että kellon saa sopimaan minkä kokoiseen ranteeseen tahansa.
Säädettävyys rannekkeissa on normaalisti toteutettu soljen avulla, eli rannekkeen saa sopivalle kireydelle asettamalla soljessa olevan sokan vastakappaleessa olevasta reiästä läpi. Reikiä on normaalisti useampi, jotta säätövaraa löytyy riittävästi erikokoisille ranteille. Valmistusmateriaalina soljellisissa rannekkeissa yleensä on nahka, muovi tai kumi. Näistä nahkaiset rannekkeet ovat normaalisti hieman arvokkaampia riippuen tietenkin nahan alkuperästä ja laadusta. Usein rannekkeiden reunat on koneellisesti tikattuja ja ne pysyvät hyvin kasassa. Nahka on kuitenkin altis ulkoisille tekijöille, joten esimerkiksi uiminen kellon kanssa voi vahingoittaa ranneketta, vaikka kellon vedenpitävyys olisikin riittävä. Lisäksi myös liiallinen urheilu nahkarannekkeen kanssa voi vahingoittaa ranneketta, sillä hiki ei myöskään tee nahalle pidemmän päälle hyvää.
Säädettäviin kellon rannekkeisiin voi myös ostaa metallirannekkeista tutun perhoslukon. Lukko kiinnittyy soljen tilalle ja vastakkainen puoli haluttuun reikään rannekkeen vastakappaleessa.
Toinen säädettävä malli on niin kutsuttu NATO-ranneke. Tämä ranneke on perinteisesti kankaasta, kuten nylonista valmistettu ja valmistuskustannuksiltaan erittäin edullisia. Alunperin sotilaskäyttöön kehitetty ranneke on kestävä ja pitää kellon hyvin kädessä. Sukeltajankelloissa onkin usein käytetty NATO-rannekettä, sillä sitä on helppo säätää oikealle kireydelle sukelluspuvun hihan päälle ja takasin paljaalle ranteelle, eikä se vahingoitu sukeltaessa.
Metallirannekkeet eivät yleensä ole säädettäviä, mutta myös poikkeuksia löytyy. Esimerkiksi mesh-rannekkeet on valmistettu metallipunoksesta ja ne ovat melko taipuisia. Näissä lukitus voidaan hoitaa itse siirrettävällä lukolla joka kiinnittyy rannekkeen vastakappaleen päädyssä olevaan lukon vastakappaleeseen. Lukkoa siirretään rannekkeesssa haluttuun kohtaan ja lukitaan se siihen paikalleen. Osassa mesh-rannekkeista on kiinteä koko, jolloin lukitus on erilainen ja kokoa säädetään poistamalla ja lisäämällä linkkejä rannekkeeseen.
Kiinteä kellon ranneke
Kellon ranneke voi myös olla kooltaan kiinteä, eli se sopii vain tietyn paksuiseen ranteeseen. Tällaisia ovat yleensä metallirannekkeet, joihin on kiinnitetty lukitusmekanismi jonka avulla ranneketta voi laajentaa käteen asettamisen ajaksi ja pois ottaessa. Lukitusmekanismi on tavallisimmin joko perhos- tai linkkutaitemallinen.
Perhoslukko koostuu tavallisesti yhdestä pidemmästä osasta, joka on molemmista päistä kiinni puolet lyhyemmissä osissa, jotka taas ovat kiinni rannekkeen päissä. Kun lyhyemmät kappaleet taitetaan pidemmän kappaleen päälle ja lukitaan, saadaan ranneke käteen kiinnitettyä. Linkkutaitelukossa on vähemmän liikkuvia osia, sillä siinä taite on hoidettu kahdella yhtä pitkällä palalla jotka ovat toisesta päästään kiinni toisissaan ja toiset päät kiinni rannekkeessa. Molemmat lukkotyypit saadaan avattua lukossa olevasta painikkeesta, joka vapauttaa osat toisistaan.
Metallirannekkeet koostuvat yleensä pienistä metalliosista (linkeistä) jotka ovat kiinnitetty toisiinsa ja muodostavat näin ranteen ympärille kiinteän kokonaisuuden. Linkkejä lisäämällä ja poistamalla saa rannekkeen sopivan kokoiseksi omaan käteen. Rannekkeen säätö sujuu helpoiten viemällä kello ammattilaisen säädettäväksi, mutta myös kotikonstein homma hoituu oikeilla kellotyökaluilla.