Ruotsalaiset kellomerkit – mitä länsinaapurista löytyy
Ruotsalaiset kellomerkit eivät ole maailmalla kovinkaan tunnettuja, mutta Suomessa saattaa törmätä esimerkiksi Daniel Wellington– tai Triwa -kelloihin. Ensimmäisenä mainittu onkin perustamisensa jälkeen kasvanut räjähdysmäisesti.
Ruotsalaiset kellomerkit – arkikellot
Ruotsalaiset kellomerkit ovatkin usein halvemman hintaluokan kelloja. Mutta tällä hyvinkin kilpaillulla alalla ne ovat kuitenkin saaneet jalansijaa varsinkin Euroopan markkinoilla. Tämän hintaluokan kelloja valmistavat mm. seuraavat merkit:
Daniel Wellington – Niin kuin jo mainittu, yksi nopeasti kasvanut kellomerkki, jonka kasvu perustui paljolti sosiaalisen median markkinointiin.
Knut Gadd – 200 euron hintaluokkaan osuu suurin osa Knut Gaddin kelloista. Monissa kelloissa pyöreää ja kulmikasta muotoa yhdistelevä runko.
Larsson & Jennings – Tyylikkäitä kvartsikelloja 100-250 euron hintaan. Sopii hyvin myös pukukelloiksi. Mallistosta löytyy tuotteita niin naisille kuin miehillekin.
Triwa – Vuonna 2007 perustettu kellomerkki, jonka kelloja löytyy useista suurista nettikaupoista.
BOOM Watches – Normaalisti kelloon ei voi vaihtaa kuin rannekkeen kun vanha alkaa kyllästyttää. BOOM kelloissa irtoaa myös paljon muita osia ja voitkin tilata kellon juuri sellaisena kuin haluat.
Tid Watches – Yksinkertainen on kaunista, ja se näkyy TID -kelloissa. Minimalistiset ja leikittelevät kvartsikellot ovat taattua ruotsalaista designiä.
Miró Watches – Värikkäitä ja minimalistisia kvartsikelloja noin 150 euron hintaluokassa.
Tusenö – Tyylikkäitä kelloja noin 300 eurosta ylöspäin. Sopii hyvin myös pukukelloiksi.
Verk – Minimalistisen kellotaulun omaavat Verk-kellot menevät hinnaltaan 200-300 euron välimaastoon. Erikoisuudena Två-mallisto, joissa vain yksi viisari sveitsiläisellä koneistolla.
Ruotsalaiset kellomerkit – arvokellot
Kalliimman hintaluokan kelloja valmistavat mm. Sjöö Sandström, jonka kelloja löytyy Care of Carlin valikoimasta. Christer Sjöön ja Mikael Sandströmin perustama kellomerkki sai alkunsa Tukholmassa vuonna 1986. Heidän tavoitteenaan oli kehittää kelloja joissa yhdistyy klassinen käsityö ja uusi teknologia. Hintahaarukka on suuri niin kuin asiaan kuuluu, mutta halvimpien kellojen hinnat pyörivät 2000 euron tienoilla.
Toinen mielenkiintoinen valmistaja on HALDA Watch Co. jonka kelloissa yhdistyy perinteinen mekaaninen ja uusi digitaalinen tekniikka. Kellot myydään paketissa, josta löytyy mekaaninen ja digitaalinen moduuli, joita voi vaihtaa keskenään rannekkeeseen.
Haldan moduulit on helppo vaihtaa runkoon aina tarvittaessa
Kolmas kalliimman hintaluokan kelloja valmistava ruotsalaismerkki on Epoch Stockholm. Kellomerkin takana on tutut herrat Sjöö ja Sandström, joista Sjöö jätti yrityksen myöhemmin Sandströmin käsiin. Epochin kellot on laadukkaasti valmistettuja ja riippuen mallistosta joko mekaanisia ja kvartsikoneistoisia. Heidän mallistonsa näyttää kuitenkin menevän enemmän kvartsikoneistoisten kellojen suuntaan. Hinnaltaan kellot liikkuvat 1000 – 3000 euron tuntumassa.
”Viikinkikelloja” valmistava GoS Watches, eli Gustafsson & Sjögren on mielenkiintoinen tuttavuus. Kelloissa näkyy skandinaavinen sepäntyö ja käsin taottu Damascus-teräs luo jokaisesta kellosta uniikin. Lisäksi kelloja voi tilata omien toiveidensa mukaan eri väreillä ja kuvioilla. Nämä kellot todellakin erottuvat joukosta, eikä tule joka hississä vastaan.
Jälleen yksi Tukholmassa majaileva kellonvalmistaja Bravur pitää mallistossaan niin kvartsikelloja kuin automaattikellojakin. Hinnaltaan automaattikellot pyörivät 1000-2000 euron tietämillä ja kvartseista saa maksimissaan pulittaa noin 700 euroa. Kellojen hinnat ovat melko hillittyjä, sillä ne on sveitsiläisillä koneistoilla valmistettuja ja suunnittelutyö on hoidettu Ruotsissa.
Ruotsalaiset kellomerkit – muita mielenkiintoisia merkkejä
Hieman erilaisen lähestymistavan kellomaailmaan ottaa Pansar Sweden, joka esimerkiksi on Kickstarterin kautta hakenut rahoitusta älykellolleen. Lisäksi yhtiön perustaja Patrik Palovaara oli teollisuustekniikan insinööri joka oli aiemmin työskennellyt autoteollisuuden parissa. Erikoisemman taustansa ansiosta hän on pystynyt kehittämää kelloihin asioita ajattelemalla asioita hieman eri kantilta kuin perinteiset kellosepät.