Esittelyssä: Mondaine – yksi Sveitsin kelloteollisuuden ikoneista
Mondaine on monille tuttu kellomerkki heidän maailmankuulusta Sveitsin rautatiekellosta. Valmistaja tekee myös muita kellomalleja joissa käytetään inspiraationa modernin taiteen ja designin muotoja.
Selaa Mondaine -kellojen valikoimaa täältä.
Vuonna 1944 muuan Hans Hilfiker, sveitsiläinen insinööri ja suunnittelija, suunnitteli kellon Sveitsin valtiolliselle rautatieyhtiölle (SBB). Tästä kellosta tuli rautatieasemien virallinen ajannäyttäjä. Kymmeniä vuosia myöhemmin, vuonna 1986 Mondaine päätti tehdä kyseisen kellon inspiroimana kellomalliston hankkimalla virallisen lisenssin SBB:ltä.
Mondaine – kellon design
Kellon yksinkertainen ja selkeä kellotaulu on ajan saatossa pitänyt pintansa ja uudemmatkin kellomallit mukailevat tätä klassista tyyliä. Mondaine ei valmista kuin muutamaa eri mallistoa joista rautatiekellomallisto on ylivoimaisesti suosituin. Uudemmassa Helvetica -mallistossa on otettu inspiraatiota klassisesta kirjasintyylistä ja kellotauluun on täten myös upotettu numeroita.
Rautatiekellon tyylillä ei ole lähdetty kikkailemaan suuremmin klassisessa mallistossa, vaan ulkoasu on pidetty hillittynä yhdistelemällä vain mustaa ja valkoista, joista valkotaustainen malli mustilla osoittimilla ja indekseillä on yleisin. Muutama versio löytyy myös mustalla taustalla, sekä erilaisia sesonkituotteita ilmestyy säännöllisesti, joissa voi nähdä myös muita väriyhdistelmiä. Sekuntiviisari on lähes poikkeuksetta kuitenkin punainen.
Väritys on kellotaulussa siis pääasiassa kolmen värin sinfonia, mikä näkyy myös kellojen rannekkeissa. Rannekkeita on saatavilla nahkaisina niin mustana kuin punaisenakin, mutta myös villimpiä värivaihtoehtoja löytyy. Klassisin rannekevaihtoehto on musta nahkaranneke, jonka sisäpuoli on punainen. Tämä on mukava yksityiskohta joka tuo jo valmiiksi persoonalliselle kellolle vielä vähän lisää tyyliä.
Kellojen runko on kaikissa malleissa terästä. Perinteisissä malleissa runko on joko harjattua tai kiilloitettua terästä, mutta löytyy mallistosta myös muutama mustalla IP pinnoitteella varustettu yksilö.
Kokojen puolesta kelloja löytyy niin paksuun kuin sirompaankin ranteeseen, sillä lähes joka mallista löytyy 30mm, 33mm, 36mm ja 40mm versiot. Lisäksi versioista on valittavana päivyrillä, sekä päivyrillä ja päivämääränäytöllä varustettuja malleja.
Mondaine – kellon koneistot
Koneistonaan halvemman hintaluokan Mondainet käyttävät kvartsikoneistoja, joka on selvästi yleisin koneistotyyppi kelloissa. Lisäksi kvartsikellon sekunnin välein sykkivä punainen sekuntiviisari sopii hyvin kellon tyyliin.
Alkuperäiset Sveitsin rautatiekellot käyvät epätavallisella 58 sekunnin kierrolla pysähtyen aina kahdeksi sekunniksi yläasentoon kello 12:n kohdalle, jonka jälkeen minuuttiviisari liikahtaa seuraavan minuutin kohdalle ja kierto alkaa uudelleen. Mondaine halusi luoda samanlaisen käynnin myös rannekelloihin, joten syntyi Stop2Go -koneisto, joka otettiin käyttöön vuonna 2013 ja on nyt pysyvä osa mallistoa. Nämä Stop2Go -koneistolliset kellot ovat kvartsikelloja, mutta koneistossa on kaksi erillistä askelmoottoria: toinen sekuntiosoittimelle ja toinen tunti- ja minuuttiosoittimille. Kahdella moottorilla varustettu koneisto kuluttaa virtaa enemmän kuin perinteiset koneistot, joten kelloissa on käytössä suurempi CR2032 -nappiparisto. Suuremman pariston ansiosta kellon luvataan käyvän yhdellä paristolla noin kolmen vuoden ajan.
Kelloista on myös saatavilla automaattikoneistolla varustettuja versioita, niin kuin sveitsiläiseen kelloperinteeseen kuuluu.
Mondaine – kellojen hinnat
Kellojen hinnat eivät onneksi karkaa pilviin, sillä normaaleja malleja saa alta 170 euron. Nämä versiot ovat niitä klassisimpia ilman erikoiskoneistoja tai päivämääränäyttöjä.
Päivämääränäytöllä varustettujen kellojen hinta alkaa noin 230 eurosta ja automaattiversioiden hinnat liikkuvat 700-900 euron tienoilla.
Stop2Go -koneistolla varustetut kellot liikkuvat 500-600 euron välillä. Joitain malleja löytyy ainakin Amazonin verkkokaupasta ja sivuillamme listatuista kaupoistakin muutamia täältä. Laatukellot myy myös Stop2Go -kelloja, mutta koneiston tyyppiä ei erikseen ole mainittu. Tunnistat Stop2Go -mallit kusavva näkyvästä litteästä säätöruuvista.