Esittelyssä: S.U.F Helsinki – Kolme kovaa kellomallia
Suomesta ei kovin montaa kellonvalmistajaa löydy. Varsinkaan sellaisia jotka ovat myös Suomen ulkopuolella tuttuja. S.U.F Helsingin kellot ovat sen verran mielenkiintoisia, että ne ovat keikkuneet meidänkin sivuillamme suosituimpina kelloina jo heti sivuston perustamisesta lähtien. Tällä hetkellä kellomallistoon kuuluu vain kolme kelloa: Myrsky, Paroni ja Vetehinen. Näistä malleista on saatavilla erilaisia versioita, joita putkahtaa ulos muutamia kertoja vuodessa. Uusimpina lisäyksinä Makia-vaatemerkin kanssa yhteistyössä tehty Myrsky ja vihreällä kellotaululla ihastuttava Vetehinen.
S.U.F Helsinki – Paroni
Otetaan ensin tarkasteluun Paroni, joka on kunnianosoitus ratamoottoripyöräilijä Jarno Saariselle, ensimmäiselle suomalaiselle lajin maailmanmestarille. Hän kuoli traagisesti vuonna 1973 ajetussa Monzan osakilpailussa. Saarisen kypärää koristaneet kuviot ovatkin ilmeisesti olleet inspiraation lähteenä kellotaulun punavalkoisessa värityksessä. Väritykseltään se poikkeaakin melkoisesti hieman hillitymmistä lajitovereistaan Myrskystä ja Vetehisestä.
Paroni on tällä hetkellä ainoa kello, josta ei ole kuin yhtä mallia saatavana valmistajalta. Sen runko on harjattua terästä ja kellon koneistona toimii sveitsiläinen Soprod A10, joka on toimintavarma ja arvostettu. Rannekkeeksi voi valita joko mustan tai valkoisen nahkaisen racing rannekkeen, jossa on ovaalin muotoisia punaisia koristeuria.
S.U.F Helsinki – Myrsky
Seuraavana vuorossa Myrsky, joka niin ikään on kunnianosoitus suomalaisuudelle, tällä kertaa toisen maailmansodan Myrsky -lentokoneelle. Koska hävittäjälentokoneet olivat maailmassa kortilla, päätti Suomen valtio alkaa valmistaa koneita itse.
Ulkomuodoltaan Myrsky on Paronin kanssa samanlainen, mutta kellotaulu on pelkistetympi lentokoneen ohjaamon mittariston tyylinen. Myrsky käy samalla koneistolla kuin Paroni ja sitä on saatavilla monia eri versioita. Perusversiot ovat tumman harmaalla kellotaululla, joko päivyrillä tai ilman, valkoisella kellotaululla, tai 100 kappaleen limited edition tummalla kellotaululla hieman eri värityksillä kuin perusmalli. Tämän lisäksi Myrskyä saa myös mustalla DLC-pinnoitetulla kuorella. Myrskystä on valmistettu vaatemerkki Makian kanssa paria yhteistyönä paria eri versiota, joista uusin on verkkokaupassa tarjolla tällä hetkellä. Makia Archipelago -Myrskyssä on Makian luoma Helsingin saariston kartoista syntynyt kuosi kellotaulussa.
Myrskyn rannekevaihtoehdot ovat Paronista poiketen hillitymmät yksiväriset nahkarannekkeet ja limited edition mallin mukana tuleva Grassbay.
S.U.F Helsinki – Vetehinen
Uusimpana tulokkaana S.U.F Helsinki -kelloissa on lajinsa ensimmäinen sukeltajankello Vetehinen. Jotta tästäkään kellosta ei suomalainen sisu jäisi puuttumaan, viittaa nimi niin ikään toisen maailmansodan välineistöön: Suomen armeijan sukellusvene Vetehiseen. Lisäksi kelloissa käytetty teräs tulee Suomesta ja kelloissa käytetty koneisto Eterna 3901A omaa myös viittauksia Suomeen, sillä Eterna oli ensimmäinen sveitsiläinen kellotehdas, jonka palkkalistoilla oli suomalaisia kelloseppiä. Vetehisen viisarit valmistaa Suomen ehkä legendaarisin kelloseppä Kari Voutilainen.
Vetehisiä valmistetaan vain 26 kappaleen erissä eri värisillä kellotauluilla, poikkeuksena 52 kappaleen erä Vetehisiä mustalla kellotaululla. Monet värivaihtoehdot ovatkin myyty jo loppuun ja uusia tulee myyntiin säännöllisesti. Erikoiserä Vetehisiä valmistettiin yhteistyössä Lontoolaisen tatuointiartisti Mo Coppolettan kanssa. Näissä kelloissa kellotaulun purppuraa väriä korostivat myös Mon suunnittelemat kaiverrukset kellon kehällä.
Yhteenveto – S.U.F Helsinki
S.U.F Helsingin kellot ovat kooltaan kaikki sopivan pieniä rakenteeltaan automaattikelloiksi. Ne istuvat hyvin ohuempaankin ranteeseen ja paksuuskin on saatu pysymään sopivana, vaikka kellojen takapuolella onkin luurankokelloista tuttu lasi, jonka läpi koneistoa voi ihailla. Lasin pois jättämisellä kellon paksuutta olisi saanut hieman pienemmäksi mutta paksuus ei Suffeissa ole muutenkaan ongelma.
Kellojen harjattu teräsrunko on hyvä valinta materiaaliksi, sillä siinä ei näy pienet kolhut niin hyvin kuin kiiltävissä pinnoissa. Lisäksi harjattu teräs sopii jokaiseen kelloon erittäin hyvin. Lisäksi safiirilasi kestää myös naarmuuntumista hyvin, joten kello sopii hyvin arkikelloksi ilman suurempaa naarmuuntumisen pelkoa.
Hinnat kelloissa alkaa 2500 eurosta Myrskyissä ja Paronissa, Vetehisen osalta perusmallit 4650 eurosta.
S.U.F Helsinki -verkkokauppa on käytettävissä vain englanninkielellä. Pääset kauppaan tästä.